CITES engedély


A Washingtoni Egyezmény vagy más néven CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora - Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről) 1973-ban jött létre, Magyarország 1985-ben csatlakozott hozzá. Célja, hogy ellenőrizze a veszélyeztetett fajok kereskedelmét, és ezáltal megakadályozza az állat- és növényfajok kipusztulását. A világméretű megállapodásnak ma már 169 ország tagja, és közel 35 ezer faj kereskedelmét szabályozza.

Az egyezmény I. függelékébe azok a fajok tartoznak, amelyek a nemzetközi kereskedelem káros hatásai miatt már a kipusztulás szélére kerültek. Ezek a legszigorúbban védett fajok, ezért az egyezmény tilt minden velük kapcsolatos kereskedelmi tevékenységet.
Ide tartoznak például: csimpánzok, elefántok, tigris, leopárd, egyes papagájfajok, tengeri teknősök.

A II. függelékbe sorolt fajok szintén veszélyeztetettek a nagymértékű kereskedelem miatt, állományuk azonban ma még nincs kritikus helyzetben. Ahhoz, hogy vadon élő állományuk hosszú távon fennmaradjon, az egyezmény szigorúan szabályozza a velük folytatott kereskedelmet. Ide tartozik a legtöbb szárazföldi teknős faj.

A görög teknős a II. függelékbe tartozik, csak CITES engedéllyel tartható. Csak ilyen engedéllyel rendelkező teknőst vásároljunk!

A kis teknősök fényképes engedéllyel rendelkeznek, ezt az engedélyt félévente meg kell újítani, újra kell fényképeztetni a teknőst. Ezek a további fényképezések ingyenesek.

Amikor a görög teknős páncélhossza eléri a 10 cm-t, mikrochipet kell beültettetni állatorvossal.Letölthető jogszabályok, formanyomtatványok


Részletes útmutató a CITES engedélyről állattartóknak


CITES engedélyTenyésztői bizonylat


Görög teknős vásárlása esetén a tulajdonos változást 30 napon belül be kell jelenteni levélben vagy e-mailben a lakóhely szerint illetékes hatóságnak.

Budapesti vagy Pest megyei lakóhely esetén a bejelentést az alábbi e-mail címre kell elküldeni: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. .

A Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály elérhetőségei:

Cím: 1072 Budapest, Nagydiófa u. 10-12. (A fényképezéshez előzetes telefonos időpont egyeztetés szükséges.)
Levelezési cím: 1447 Budapest, Pf.: 541.
Telefonszám: 061-478-44-00


Ide kattintva letölthető egy táblázat, melyben szerepel, hogy melyik település melyik felügyelőséghez tartozik.