Kérdések és válaszok


A gyakran feltett, mindenki számára tanulságos kérdések gyűjteménye.


Mennyire igaz, hogy se paradicsommal, se banánnal, se salátával nem etethetjük a görög teknőst, mert ezek károsak számára?

Valóban nem jó, ha sok paradicsomot, banánt vagy salátát kap egy görög teknős. A paradicsomban és banánban nagyon sok a foszfor, és kevés a kalcium; a bolti saláta pedig sok nitrátot tartalmaz, különösen télen és kora tavasszal, tápanyagtartalma pedig minimális. Legfeljebb ritkán és nagyon keveset kapjon ezekből a teknős.

A görög teknősök helyes táplálásáról bővebben


Görög teknősöm túl lassan nő, most 1 éves és a páncélhossza 5,5 cm. Mit tegyek?

1 éves korú görög teknősnél teljesen normális méret, amit ír. Arra kell figyelni, hogy a teknős minden nap jó étvággyal egyen és megfelelő táplálékot kapjon, különös gondot fordítva a kalcium ellátásra. Ha ezt biztosítja számára, akkor nem kell aggódni amiatt, hogy esetleg lassan nő.
A teknősöknél pont az ellenkezője szokott problémát okozni, ha túl gyorsan nőnek, például magas fehérjetartalmú eleség miatt.


Valahol azt olvastam, hogy a paradicsommal is óvatosan kell bánni. Ebben mi az igazság? Ez a görög teknős azt eszi a legszívesebben.

A teknősök nem tudják, hogy milyen táplálék jó nekik. Az, hogy szívesen eszi a paradicsomot, nem jelenti azt, hogy megfelelő táplálék lenne számára. A paradicsomban nagyon kevés a kalcium, ezért legfeljebb ritkán és keveset kapjon belőle a teknős, akkor is kalcium porral megszórva.
Általában egyébként a piros és zöld színű táplálékokért vannak oda a teknősök. Étvágytalanság esetén ilyen színű dolgokkal érdemes őket kínálni.


A görög teknősömnek szoktam adni macska konzervet hetente többször. De valahol azt olvastam, hogy nem jó neki. Mivel nagyon szereti, ezért adtam neki. Rosszul tettem?

A macskatápnak különösen magas a fehérjetartalma, sosem szabad ilyet adni növényevő teknősöknek!
A görög teknősök növényevők, táplálékuk a természetben szinte kizárólag növényekből áll. Csak nagyon ritkán fogyasztanak egy-egy csigát, földigilisztát. Fogságban is növényi táplálékokkal kell őket etetnünk. Állati eredetű táplálékot (hús, túró, sajt, tojás, kutya- és macskatáp) ne kapjanak! (Esetleg nagyon ritkán nagyon keveset, például 2 hetente 1-2 falatot, kis csigát vagy gilisztát, legfeljebb a felnőtt teknősök.) Ezeknek ugyanis nagyon magas a fehérjetartalma, kalciumot pedig alig tartalmaznak (a hús kalcium:foszfor aránya 0,025:1!), aminek hatására a fiatal teknősök olyan gyorsan növekednek, hogy a páncél fejlődése nem tudja ezt követni, páncél fejlődési rendellenességek alakulnak ki. Valamint a fehérje lebontásakor sok húgysav keletkezik a teknősök szervezetében, fokozatosan köszvény alakulhat ki, ami egy súlyos, gyógyíthatatlan betegség.


Görög teknősömet a CITES engedély megújítása miatt fényképeztetni kell vinnem. A februári hideg időjárás miatt nem tudom, hogyan szabad szállítanom, hogy meg ne fázzon.

A teknősök változó testhőmérsékletű állatok, nem tudják magukat melegíteni, és érzékenyek a hidegre, nagyon figyelni kell arra, hogy meg ne fázzanak. Télen például hűtőtáskában előmelegített jégakkukkal, vagy a pulóverünk alá téve lehet őket szállítani. Nem szabad őket kartondobozban, rongyba betakarva vinni, mert nem tudják melegen tartani így magukat.


Nem gond, ha télen sokat alszik görög teknősöm, mert a hőmérséklet nem mindig éri el a 25-30 °C fokot és ezért kevesebbet eszik? Fel kell kelteni enni, ez nem gond vagy inkább hagyjam aludni?

Télen többet alszanak általában a teknősök, és előfordulhat, hogy kicsit kevesebbet esznek. Télen is legyen nappal
23-26 °C a szobában, a melegítőlámpa alatt pedig 36-38 °C. Arra kell figyelni, hogy minden nap egyen a teknős rendesen. Ha nem akarna magától enni, akkor fel kell kelteni.


Kb. egy hónapja kaptam két kis görög teknőst. Akkor voltak mindössze 2 hetesek, most körülbelül másfél hónaposak, és még mindig puha a páncéljuk! Mikorra kéne megkeményednie?

A kis görög teknősök páncélja még nem teljesen kemény, ez normális. Megfelelő táplálás esetén folyamatosan keményedik a páncél. Ha bármikor kifejezetten puhává válik, az probléma, ilyen esetben állatorvoshoz kell vinni őket. A páncél teljesen keménnyé körülbelül 10-12 hónapos korra válik.


Mik a görög teknősök leggyakoribb betegségei és azok tünetei?

A görög teknősök leggyakoribb betegségei a páncélpuhulás és a megfázás. Mindkettőt sokkal könnyebb megelőzni, mint gyógyítani.
A megfázás tünetei: tüsszögés, orrfolyás, szörtyögés. Étvágytalanság is előfordulhat. Súlyos esetben tüdőgyulladás is kialakulhat.


Görög teknősöm 2-3 napja tüsszög, naponta néhány alkalommal. Mit tegyek?

Ha a teknős étvágya jó, és enyhék a tünetek, akkor először melegebb hőmérsékletet kell számára biztosítani. A terráriumban legyen 27-28 °C, a melegítőlámpa alatt pedig 38-42 °C. Ha ettől 2-3 nap alatt nem múlik el a tüsszögés, állatorvoshoz kell vinni a teknőst. Ha nem is eszik már néhány napja, akkor nem szabad várni, hanem sürgősen állatorvoshoz kell vinni.


Túl lehet adagolni a kalcium port?

A kalcium port gyakorlatilag nem lehet túladagolni. Inkább többet adjunk belőle, mint túl keveset.
A zsírban oldódó vitaminokat lehet túladagolni, például az A- és a D-vitamint. Ezért a vitamin készítmények adagolására nagyon oda kell figyelni.


4 éves görög teknősömet soha nem szoktam télen eltenni aludni, mert nincs erre a célra megfelelő hely számára. Tudtommal + 3 és + 8 fok között kéne teleltetni, zavartalan körülmények között. Mivel erre nincs lehetőségem, más megoldást választottam. Ebben az időszakban az állat sokkal többet alszik, és jelentős mértékben csökken az aktivitása. Enni sem nagyon szokott, képes 1 hétnél is tovább aludni szobahőmérsékleten, fény mellett. Kicsit aggaszt, hogy mi van, ha felébred és én nem veszem észre... Attól tartok, hogy ha nem eszik és nem iszik elpusztulhat! Ezért hagyom, hogy aludjon, és kb. 5-6 naponta felkeltem. Ilyenkor jóízűen eszik, méghozzá sokat, és ilyenkor inni is kap. Azonban amint jóllakott, visszamegy aludni. Attól félek hogy nem rossz megoldás-ez? Nem lehet ettől semmi baja?

Valóban, ez nagyon rossz megoldás! A teknős ettől el is pusztulhat! Téli álmot vagy alszik egy teknős, vagy nem, köztes megoldás nincsen. A téli álom lényege, hogy +3 és 8 °C között tartva a görög teknőst, az anyagcseréje lelassul, ezért tud táplálék nélkül is életben maradni. Ha szobahőmérsékleten tartják, akkor az anyagcseréje nem lassul le, feléli a tartalékait, és éhen pusztulhat. A görög teknősnek, ha szobahőmérsékleten tartják, minden nap kell ennie, télen is.


Októberben találtunk egy görög teknőst. A gondunk az, hogy a teknős már nem volt hajlandó enni, amit betudtunk a teleltetés előtti állapotnak. Novemberben az előírások szerint dobozba raktuk avarba és hideg helyen teleltettük. Most márciusban 1-2 napja vettük elő. Lemosdattuk langyos vízben, szépen fel is ébredt, de nem hajlandó enni. Mi a teendőnk? Szeretnénk neki a legjobbat biztosítani.

Először is, csak egészséges állatot szabad teleltetni. Tehát ha nem tudjuk, hogy rendesen evett-e az elmúlt időszakban, akkor ne tegyük el téli álmot aludni a teknőst.
Mivel a teknős a téli álom előtt is étvágytalan volt, ezért minél előbb állatorvoshoz kell vinni.

(Egyébként a téli álom után viszonylag gyakran előfordul, hogy étvágytalan a teknős. Ilyen esetben melegebbet kell neki biztosítani: a szobában és a terrárium nagy részén legyen kb. 26-28 °C, a lámpa alatt pedig 38-40 °C. Ha ilyen hőmérsékleten tartva sem kezd el enni a teknős 2-3 napon belül, akkor feltétlenül állatorvoshoz kell vinni.)


Olvastam valahol, hogy a lakásban tartott görög teknősöknek jót tesz, ha UV lámpa alá tesszük, mert ez olyan, mintha napozna. Igaz ez?

Az UV fény hatására a bőrben D-vitamin képződik, ez pedig a kalcium háztartásra jótékony hatással bír, elősegíti a kalcium felszívódását és a csontokba történő beépülését. Amelyik teknőst nem éri rendszeresen napfény a kertben, annál érdemes UV lámpát használni minden nap, bár megoszlanak a vélemények arról, hogy a teknősök vastag bőre miatt náluk számít-e egyáltalán az UV sugárzás. A D-vitamin nem csak a bőrben képződik, hanem a táplálékban is megtalálható, ez a másik forrása. Embereknek is fontos a napfény, már napi 10 perc biztosítja a megfelelő D-vitamin szintézist.


Meddig él egy görög teknős? Egyes információk szerint 25, mások szerint 80 év? Igaza van Kedvesemnek, amikor azzal viccelődik, hogy az unokáink karácsonyi ajándékát is letudta az idén?

A görög teknősök akár 80-100 évig is élhetnek, így valóban jó esetben az unokák is láthatják majd őket.


A görög teknősök nem harapnak?

A görög teknősök növényevők, ezért nem harapnak. Ritkán az ember rózsaszínű ujjbegyét tápláléknak nézik, és megpróbálnak beleharapni, de elég lassúak, és a harapásuk sem olyan fájdalmas, mint a ragadozó teknősöké.


Szeretnék egy görög teknőst, de nem tudom, hogy mennyire igényes és, hogy mennyire nehéz tartani?

A görög teknősök nem tartoznak az igénytelen állatok közé. A hüllők között a könnyebben tartható fajok közé tartoznak. Nagyon oda kell figyelni a megfelelő táplálásukra, kalcium ellátásra, és hogy meg ne fázzanak. A kifejlett teknősöket legjobb a kertben egy tágas elkerített kifutóban tartani, úgy érzik legjobban magukat.


Ha a kertben szeretném tartani görög teknőseimet vízi teknősökkel együtt, akkor nem fogják e egymást bántani illetve tudja-e, hogy nem mehet bele a kerti tóba?

A görög teknős szárazföldi teknős, nem tud úszni. Mély vízbe esve megfulladhat. Ezért nem szabad vízi teknősökkel együtt tartani, egy külön kifutót kell számára a kertben építeni.


Érdeklődnék, hogy mennyire veszélyesek ezek a kis teknősök a gyermekekre? 4 éves kisfiamnak szeretnék valami állatkát venni, de döntésképtelen vagyok, mert nem szeretném, ha valamiféle betegséget elkapna az állatkától.

A görög teknősök tünetmentesen hordozhatják a Salmonella baktériumot. Főleg gyerekeknél kell odafigyelni. Ha betartják az alapvető higiéniai szabályokat (kézmosás a teknőssel való foglalkozás után, ne puszilgassák a teknőst), akkor nem fogják elkapni ezt a kórokozót a teknőstől.


Ha a görög teknőst szabadban tartjuk, az egyéb háziállatok elől célszerű őket elkeríteni, illetve felülről is valamilyen módon befedni őket?

A teknősnek a kertben kifutót kell építeni, amit gondosan el kell keríteni. Különösen a kis teknősökre lehetnek veszélyesek macskák, madarak például, az ő helyüket mindenképpen le kell fedni. A kutyák pedig még a kifejlett teknősökön is súlyos sérülést tudnak okozni!


Két nappal ezelőtt az utcán találtam egy teknőst, mely szerintem görög teknős lehet. Kérdésem az lenne, mi a teendőm? Úgy tudom, hogy ennek a fajnak a vásárlása engedélyköteles.

A teknős minden bizonnyal elszökött valakitől, ezért meg kell próbálni megtalálni a gazdáját. Ha ez nem sikerül 1-2 héten belül, akkor a legközelebbi állatkertnek le kell adni. A görög teknősöket csak CITES engedéllyel szabad tartani.