Takarmányozás


A görög teknősök növényevők. Takarmányozásukra legjobban a szabadban növő lágyszárú növények felelnek meg, például gyermekláncfű (pongyola pitypang), lóhere (fehér here, vörös here), mezei katáng, lucerna, pásztortáska, nagy útifű, lándzsás útifű, kaszanyűg bükköny, papsajtmályva, szelíd csorbóka, apró szulák, tyúkhúr, stb. Ezeken kívül más réti növényeket is adhatunk nekik.
A természetben is ezekkel táplálkoznak, ezeknek a növényeknek nagyon magas a kalcium tartalma.
Takarmányuk minél nagyobb részét, 80-100 %-át ezek képezzék!
Legfeljebb 15%-át tehetik ki zöldségek, és maximum 5%-át alkothatják gyümölcsök.

Bővebben a kalcium ellátásról


Pongyola pitypangFehér hereVörös here    
  Pongyola pitypang                               Fehér here                                                         Vörös here

További képek takarmánynövényekről


Csak olyan helyről gyűjtsünk, amit nem permeteztek. Lóhere (fehér vagy vörös here) magot vetőmagboltban tudunk vásárolni; ha elültetjük, egész évben tudunk lóherét adni teknőseinknek. A növényeknek főleg a levelét adjuk a teknősöknek, de például a pitypang sárga virágát is szereti sok görög teknős.
Ha a gyűjtött növényeket hűtőben tartjuk, egy hétig is elállnak.

Télen, amikor fagy miatt nem tudunk vadon élő növényeket gyűjteni, akkor reszelt répát, almát, körtét, rukkolát, uborkát is adhatunk nekik, de ilyenkor fokozottan oda kell figyelni a megfelelő kalcium kiegészítésre! A boltban vásárolt salátának, főleg kora tavasszal magas a nitráttartalma, ezért ilyet inkább ne adjunk! Gyümölcsöket csak kisebb mennyiségben kapjanak, magasabb foszfortartalmuk miatt. A zöldségeket, gyümölcsöket alaposan megmosva, leszárítva (=ne vizesen) adjuk. Törekedjünk arra, hogy változatos táplálékot biztosítsunk állatainknak. Naponta egy-két alkalommal adjunk nekik enni.
Nyáron ha a szabadban tartjuk, és megfelelően takarmányozzuk őket, nincs szükségük vitamin kiegészítésre.

Télen szükséges lehet vitamin pótlás, különösen akkor, ha nincs UV-lámpa a terráriumban.  A kalcium felszívódását és csontokba történő beépülését elősegítő D-vitamin a napfény hatására képződik a szervezetben, valamint szájon át adott vitamin készítményekkel is pótolható. A vitamin készítmények közül a Korvimin ZVT Reptil ajánlott.
A növekedésben lévő állatoknak feltétlenül szükséges a kalcium kiegészítés!
Az eleséget rendszeresen, 1-2 naponta kalcium porral alaposan meg kell szórni. Tojáshéj (főtt tojás összetört vagy ledarált héja), illetve szépia is használható kalcium kiegészítésre.
A felnőtt teknősöknek a kifutóba szórhatunk mészgritet. A nőstény teknősök tojásrakás idején általában szívesen elfogyasztják a szépiát.

Kalcium por vásárlásakor olyat válasszunk, mely minél több kalcium-karbonátot és minél kevesebb kalcium-foszfátot tartalmaz. Például a JBL microcalcium por, vagy humán patikákban kapható Tovita por is megfelelő, mely tojáshéjból készül. Előnyös még a kalcium-glükonát por, mert a benne lévő kalcium szerves kötésben van jelen, így még jobban felszívódik.
A kalciumot gyakorlatilag nem lehet túladagolni, ezért inkább többet adjunk belőle, mint keveset!
(A vitaminok közül az A-, D-, E- és K-vitaminokat lehet túladagolni leginkább.)
Ha vitamin port is adunk a teknősnek, akkor is mindenképpen legyen egy olyan por, amely csak kalciumot tartalmaz (kalcium-karbonátot vagy kalcium-glükonátot), mivel ezt gyakorlatilag nem lehet túladagolni, és így nyugodtan adhatunk belőle a teknősnek nagyobb mennyiséget.

A banán és a paradicsom nagyon sok foszfort és kevés kalciumot tartalmaz, legjobb, ha egyáltalán nem adunk belőle teknősünknek. A sóska és a saláta pedig megköti a kalciumot, ezért ezeket is legfeljebb nagyon kis mennyiségben etessük és biztosítsunk mellé kalcium kiegészítést.

Állati eredetű fehérjét (túró, tojás, sajt, hús, kutya- és macskatáp, vízi teknősöknek gyártott táp stb.) ne etessünk a teknősökkel! Ezeknek ugyanis nagyon magas a fehérjetartalma, kalciumot pedig alig tartalmaznak (a hús kalcium:foszfor aránya 0,025:1!), aminek hatására a fiatal teknősök olyan gyorsan növekednek, hogy a páncél fejlődése nem tudja ezt követni, páncél fejlődési rendellenességek alakulnak ki. Valamint a fehérje lebontásakor sok húgysav keletkezik a teknősök szervezetében, fokozatosan köszvény alakulhat ki, ami egy súlyos, gyógyíthatatlan betegség.

A teknősöket rendszeresen kell itatni. A kicsiket 2-3 naponta, a nagyobbakat hetente 1-2 alkalommal. Ilyenkor az állatokat egy külön edénybe sekély, langyos vízbe tesszük 5-10 percre úgy, hogy inni is tudjanak, és a fejüket ki tudják emelni levegőt venni. A teknősök miután ittak, kiürítik húgyhólyagjukat, és friss vizet szívnak bele. Egyedülálló módon képesek a húgyhólyagjukon keresztül is vizet felvenni.
A kerti kifutóban mindig legyen egy földbe süllyesztett lapos edényben víz a teknősök számára.

Nem tudnak úszni, ezért csak sekély vízbe tegyük őket!

A teknősök vizelete fehér színű a benne lévő húgysav miatt, ez normális.

Magról tudunk teknősünk számára növényeket ültetni a kertben vagy a lakásban napos helyen tartott virágládában. 
Könnyen beszerezhető magok például: fehér here (50 g, 1 kg), rukkola (2 g). Ezeket vetőmagboltokban, webáruházakban lehet megvásárolni. 


Lóherét evő görög teknős