Teleltetés


Télen teknőseinket tarthatjuk a lakásban terráriumban, vagy teleltethetjük is őket. A teleltetés csak akkor szükséges feltétlenül, ha tenyészteni szeretnénk a kifejlett állatokat. Egyesek szerint a teleltetett állatok hosszabb ideig élnek. Viszont mindig mérlegelni kell a teleltetés kockázatát! Ha valamilyen betegség lappang a teknősben, vagy nem tudunk megfelelő körülményeket biztosítani a telelés során, a teknős elpusztulhat. Egészen fiatal állatok teleltetése nem javasolt. Csak teljesen egészséges állatokat szabad teleltetni!


A teleltetési hőmérséklet 3-8 °C között legyen.
0°C alá ne csökkenjen, és 10°C fölé se emelkedjen. A teleltetés lényege, hogy az állatok anyagcseréje lelassul, ezért képesek élelem nélkül életben maradni hosszú hónapokon keresztül. Ha nem kellően alacsony hőmérsékleten teleltetjük őket, anyagcseréjük nem lassul le eléggé, és a telelés során éhen pusztulhatnak.


A legjobb telelőhelyek azok a helyek, ahol a téli zöldség is eltartható: hideg pincék, garázsok, vízóraaknák. A teleltetés időtartama 5-6 hónap. A teleltetés előtt 2-3 héttel fokozatosan csökkentsük a terrárium hőmérsékletét és a megvilágítást. Az utolsó néhány napon már ne etessük az állatokat, de naponta röviden itassuk meg őket. A teknősöket tegyük egy dobozba vagy ládába szalma, avar vagy forgács közé. Vigyázzunk, nehogy nyestek vagy más állatok kárt tegyenek a teknősökben. Kb. kéthetente ellenőrizzük az állatokat anélkül, hogy megzavarnánk őket. Ha megfelelő a hőmérséklet, nem halljuk őket kaparászni. A túl korán ébredőket vissza kell tenni a terráriumba, és el kell kezdeni etetni.


Tavasszal fokozatosan, több napon át melegítsük fel őket. Az ébredés után mielőbb itassuk meg a teknősöket! Miután felébredtek, néhány napon belül elkezdenek táplálkozni. Fontos, hogy ha terráriumban tartjuk őket, legyen melegítőlámpájuk, amely alatt legalább 30-35 °C van. Ha így sem kezdenek el táplálkozni egy héten belül, állatorvoshoz kell fordulni.